dijous, 1 de maig del 2008

El Brunch perfecte

Una de les preconcepcions més comunes (i errònies) sobre els Estats Units és la que diu que la gastronomia d’aquest país es limita a les hamburgueses de McDonalds. Contràriament a aquesta percepció, i tot i que el fast food està certament inspirat en la cuina tradicional americana, cal dir que aquest tipus de menjar no representa més que una petita part de la varietat de la cuina d’aquest país, i en cert sentit està fins i tot més desprestigiat que a Europa. Efectivament, aquí empreses com McDonalds o Burger King estan enfocades pràcticament en exclusiva al segment més pobre de la societat, i en els seus restaurants, a diferència dels de Barcelona, pràcticament no s’hi troba gent de classe mitja. La població d’un mínim nivell adquisitiu prefereix gaudir d’allò que la gastronomia local té realment per oferir: una carn de qualitat incomparable, servida en forma d’entrecot o hamburguesa, uns dolços d’alta qualitat (aquí han creat els “muffins”, refinació sublim de la nostra trista magdalena) i, sobretot, l’estrella culinària màxima d’Amèrica: el brunch.

La paraula brunch deriva de la contracció dels mots “breakfast” (esmorzar) i “lunch” (dinar), i la seva creació data dels anys 70, en els quals estrelles diverses de Rock van iniciar la moda de combinar en un àpat esmorzar i dinar després de llevar-se tard en un dissabte o diumenge de ressaca. La tendència de seguida va fer-se popular fins a convertir-se en una tradició primer a ciutats com Nova York, Los Angeles, Miami o San Francisco, i després a la resta del país. Tanmateix, és important clarificar que aquesta explicació històrica pot portar a confusió: el brunch no és, almenys en el sentit temporal, cap combinació de dinar i esmorzar, ja que es serveix típicament a hores (de 11 del matí a 4 de la tarda) que aquí corresponen més aviat al dinar, o fins i tot al berenar. Jo, per, tant, tinc una definició alternativa per la paraula “brunch”: un brunch és aquell concepte que et permet, en aixecar-te pel matí en un cap de setmana, anar a un restaurant i atracar-te a ous i greix sense el més mínim remordiment.

I és que un bon brunch és una festa de l’ou. A la carta de tot bon restaurant de brunch hi trobaràs sempre ous remenats, ferrats, rancheros, o pochés, els quals arriben a la seva màxima expressió en els inigualables eggs benedict. Aquests aniran acompanyats de les delicioses patates hash browns, de bacon, o de salsitxes (o tots tres!). També es podrà optar per truites de tota mena, i pels que busquin un toc més clàssic d’esmorzar, per french toasts (conegudes a casa nostra com torrades de Santa Caterina), waffles (gofres), o pancakes (versió americana de les crepes). Pels més atrevits, hi ha fins i tot combinacions dels dos tipus de brunch, com el famós “chicken and waffles”, típic del sud dels Estats Units, el qual es pren amb xarop d’arç i tabasco. Com que és un esmorzar, cal acompanyar-lo d’un bon cafè, però atenció! Com que també probablement sigui un àpat que es pren en plena ressaca, cal aplicar el conegut remei de prendre més alcohol, ingerint sense contemplacions un còctel tipus Bloody Mary o Mimosa.

Un factor important a tenir en compte, però, és que un bon brunch es fa valer: els caps de setmana, els locals coneguts a Nova York per fer un bon brunch tenen cues que serpentegen pel carrer fora del local i que poden arribar a ser d’una hora. Recordem que això, en aquesta ciutat, pot implicar passar una bona estona al sol a 40 graus o al vent a 10 sota zero. Tot i així, l’esforç val la pena, i he de dir que pràcticament cada cap de setmana surto en expedició amb qualsevol que em vulgui acompanyar a buscar aquells ous benedict més compactes, aquell bacon més cruixent, aquell bloody mary més equilibrat. La meva obsessió ha arribat al punt que, quan he tornat a Barcelona, m’he trobat buscant angoixadament alguna cosa que s’assembli mínimament a un brunch. Lamentablement, he de dir que tot i que a la nostra ciutat hagi arribat el pitjor del continent americà de la mà de McDonalds, Pizza Hut, o de restaurants argentins, no he trobat cap local on fer un bon brunch. Potser, si la ciència em va maldada, puc provar en tornar al vell continent d’obrir un restaurant anomenat “Perunch” en algun lloc de l’eixample...



11 comments:

Anònim ha dit...

Pere; no te preocupes te puedo dar un par de direcciones de bares de Barcelona de "almuerzo tardio de cuchillo y tenedor" que es lo que en mi mente más se aproxima a los "brunch" que nos acabas de describir.

Alguno de esos bares salen en mi novela "Hombres a la carta" que esta a tu entera disposición.

Saluditos de Fista del Trabajo

Anònim ha dit...

Potser assignar-los tot el mèrit als americans no és del tot correcte ja que els anglesos ja tenen el seu esmorzar de diumenge amb ou, pa torrat, bacon, mongetes seques, tomaquet, saltitxes i mantega per banyar-ho tot. Potser no és un brunch professional però s'hi acosta bastant i recordo algun d'aquests en una casa de Winchester com la glòria més absoluta.

Anònim ha dit...

Me encanta la idea del brunch. Después de todo yo lo llevo haciendo cada sábado y domingo desde hace más de un año... Y yo que pensaba que estaba haciendo algo moralmente incorrecto: "Mezclar comida con desayuno!! habrase visto semejante infamia alguna vez!?" Saber que la mayor potencia mundial lo ha normalizado me reconforta. Gracias Pere, hoy soy un poco menos monstruo que ayer.

Pere ha dit...

Pat:

M'encantarà saber aquestes direccions! I estic d'acord que també hi ha una versió catalana del brunch (un gran exemple és el quim de la boqueria), que pot ser espectacular. El que em sembla curiós, però, és que tenint tantes coses americanes, no haguem importat la seva versió del brunch.

I Pitiminí, la versió anglesa del brunch és molt bona, estic d'acord, però ju humilment prefereixo la versió yanqui. el black pudding aquell londinenc el trobo una mica bèstia...

I fascinada, si el meu bloc serveix perquè et consideris menys monstre, ja és motivació suficient per continuar escrivint...

Anònim ha dit...

Pere, El bar del Quim de la Boquería es un buen ejemplo, y si, se cita en mi novela.

Otro bar especial que debe conocerse para un desayuno "brunch" es Aragay, muy cerca del Nou Camp.

En fin, yo creo que la diferencia de catalino-brunch con el que tu describes, es que hay mucha más variedad en el nuestro, por encima y sin ánimo de enumerar todos los platos, nombro algunos: peus de porc, capipota, salchichas con xanfaina, cabezas de cordero, callos, chuletas a la brasa, tortillas varias, huevos de todos los colores y formas y una variada gama de bocadillos. Bebidas las que quieras incluido vino tinto de la casa con gaseosa y en porrón. Como diría Fantastica, "He dicho".

He dicho.

Anònim ha dit...

a Pat:
Ey! Es Fascinada. Puede que también fantástica!, pero eso no lo voy a decir yo. Únicamente, Fascinada :)

Anònim ha dit...

Dicho esta: Fascinada fantástica

Anònim ha dit...

mmmmmmhhhhhh
se'm fa la boca aigua.......

Pere ha dit...

Pat,

no seré jo qui critiqui la cuina catalana, certament, i menys ara que em manca tant. De totes maneres, els has provat, els brunchs americans? Perquè si no jo no aniria tan ràpid a jutjar la varietat...

Anònim ha dit...

Pere,

La mayor parte de lo que se del Brunch, bueno de hecho todo lo que se de él, lo se por tu artículo.

La verdad es que me encantaría probarlo y a lo mejor puedo hacerlo pronto, si finalmente mi nieto se instala en NY, es un tipo de desayuno que se adapta amis gustos, mmmm, pero sigo pensando, por lo que escribes, que hay más variedad en alguna de las tasquitas catalanetas que te propongo conocer.

Anònim ha dit...

Pere, jo que he estat amb tu tastant el magnífic chicken and waffles amb xarop d’arç i tabasco, et puc dir que VISCA el BRUNCH!!!
Ara que, tal i com diu el Pat, l'esmorzar català de forquilla i ganivet no està gens malament, de fet n'hem fet alguns a la boqueria magnñifics, el què passa és que com que els plats que ens mengem són els típics nostres de tota la vida ens sembla menys excels. És allò que ens passa als catalans, que sempre és millor el de fora que el que tenim a prop...

d