dijous, 12 de març del 2009

La rabieta perfecta

S’acosta la primavera a Nova York, i fins i tot abans que les fulles dels arbres comencin a sortir, les millors escoles de la ciutat ja comencen a sortir com a bolets a totes les pàgines web d’ofertes de feina, fent gran propaganda de com de magnífiques són, dels grans professors que hi treballen, i amb una gran llista de places disponibles per al millor candidat.

Les escoles que classificaria com les millors de la ciutat són: Les escoles públiques especialitzades que tenen prova d’accés (ja vaig parlar d’una en un article anterior). Les “charter schools”, que són escoles públiques sense prova d’accés que accepten a tot tipus d’alumnat, però amb classes de 10 alumnes, tots amb un nivell de la matèria semblant (és a dir, separen als alumnes per nivell de capacitat), amb uns ratis aproximats d’un professor per cada 7 alumnes, i amb plena capacitat d’expulsar un alumne que es comporti inadequadament o que mostri una clara manca total d’interès. I per acabar, les escoles privades (religioses i no religioses) que requereixen: exàmens d’accés, certificats acadèmics de les escoles anteriors (amb avaluacions i cartes de recomanació dels professors, sobretot per entrar a una high school), una redacció (o més) sobre temes proposats per l’escola, declaracions en forma de redacció per part de l’alumne, i dels pares, de per què es vol accedir a aquella escola i quins són els objectius i expectacions de l’alumne (de vegades també es demana el compromís per part dels pares per la seva participació en alguna activitat a l’escola), i per últim, entrevistes per part del director a l’alumne i als pares, de vegades fins i tot per separat.

En general, les pàgines web d’aquestes escoles expliquen com preparen als seus alumnes per ser uns bons líders en el futur. Que tenen unes tècniques d’ensenyament úniques que fan que els seus alumnes aprenguin des de l’observació, la indagació i l’experimentació, desenvolupant així extraordinàries tècniques d’aprenentatge que els permetrà triomfar en qualsevol estudi posterior. Que tenen uns professors increïbles que, no només tenen una base acadèmica formidable, sinó que són grans comunicadors, gent enèrgica i apassionada capaç de motivar, orientar i despertar les inquietuds dels alumnes; capaços de fer que l’alumne adquireixi el màxim nivell acadèmic a partir del repte i la motivació, i des d’una base de coneixement sòlida i ben consolidada.

Aquesta festa de la perfecció i impecables habilitats d’ensenyament no només queden ben exposades a la descripció de cada escola sinó que forma part de la descripció del perfil de professor que demanen adjuntada amb la corresponent oferta de feina. I per tant, ja us podeu fer una idea del perfil de la gent que arriba a ser entrevistada: professors perfectes. I com tenen professors perfectes, també tenen estudiants que aprenen de tot, motivats, amb uns nivells acadèmics fantàstics, amb una capacitat de pensar i aprendre insuperables, i amb un esperit crític formidable. En definitiva, els seus estudiants esdevenen perfectes.

I és clar, aquí comença el meu drama. Perquè tot i que considero que sóc força bona professora (i no entraré en els detalls de per què ho crec així), no sóc perfecta. M’han dit mil cops que quan escrigui cartes de presentació i vagi a les entrevistes apagui el botó que controla la modèstia, que aixequi ben alt el cap, que posi a totes les persones d’aquest món per sota de les meves sabates i em cregui que sóc la p. reòstia, la més millor, la més preparada, la més perfecta de les professores que hi ha en aquest món. He aconseguit reflectir una mica això en les cartes de presentació, però a les entrevistes encara em costa una mica. Serà per l’anglès, o per no-sé-què, però el cas és que no hi ha manera. I és clar, tots els professors perfectes d’aquest país em passen per davant.

Una de les maneres que tenen les escoles perfectes per donar-se a conèixer als professors perfectes per tal que es trobin els uns els altres per crear escoles perfectes i personetes perfectes és fent fires d’escoles. Això consisteix en que l’entitat organitzadora de l’esdeveniment recluta a les escoles per una banda, als professors per una altre, i els reuneix a tots en algun hotel luxós o universitat privada i prestigiosa de la ciutat. Els professors han d’anar vestits amb “business attire” (és a dir, els tios amb traje i corbata i les ties amb lo equivalent). Els representants de cada escola tenen una taula assignada a una sala molt gran i elegant, i els professors demanen entrevistes amb aquestes escoles mitjançant missatges en forma de paper o de correu electrònic (un dels requisits per ser apte per a la perfecció és portar sempre a sobre un portàtil de disseny, preferentment un apple). Aleshores les escoles consulten el currículum del candidat i li assignen una hora per trobar-se a la taula i fer un intercanvi de perfeccions.

Evidentment em vaig apuntar a un d’aquests esdeveniments. Estava una mica acollonida perquè era la primera vegada que trobaria a tanta gent perfecta junta. No sabia ben bé quina cara farien, com anirien vestits, com parlarien... També vaig portar el meu portàtil, encara que fos massa gran, negre, amb sistema operatiu Windows i amb un adaptador cutre per endolls europeus.

I sabeu què? Quina decepció. Allà hi havia gent normal. De tot (bueno, gran majoria de blancs), i de totes les edats. Gent que semblava que vinguessin directament de Wall Street i que et miraven com si dient “bitxo no te m’apropis que et trepitjo”; gent amb cara de bones persones que de tant en tant feien comentaris amables per trencar la tensió; algun que altre asiàtic; un o dos negres; jo; gent amb ordinadors no apple; gent sense ordinador!!!; gent no vestida amb business attire; fins i tot vaig sentir algun que deia que feia un any que havia vingut de Chicago de treballar de no-sé-què, i que per tant només feia un any que ensenyava.

Als suposats professors perfectes no els vaig sentir parlar gaire. Amb qui si que vaig parlar va ser amb els directors de dues escoles privades que em van fer un primer atac fort amb una mirada de circumstancia només sentir-me dir la primera frase, i em van acabar de rematar explicant-me la perfecció de l’escola mentre vocalitzaven exageradament i de tant en tant em preguntaven si els seguia.

Així que no sé, estic una mica desorientada. Potser les persones perfectes que esperava s’amaguen dins d’un aspecte de normalitat. O potser resulta que necessites ser perfecte per veure la perfecció. El cas és que ara encara més, m’encantaria treballar en una d’aquestes escoles perfectes per aprendre a ser la professora perfecta.

I que a ningú se li acudeixi pensar que tot estigui exagerat i hi hagi punts de mentida! Imagina’t, les escoles dient mentides sobre elles mateixes, els professors, i els alumnes; els professors dient mentides sobre ells mateixos, les escoles i els alumnes; els alumnes creient-se les mentides dels professors i de les escoles; els pares creient-se també totes les mentides i a més a més pagant una pasterada de diners per elles; i nosaltres creient-nos totes les mentides juntes... Seria massa pessimista creure que tota aquesta perfecció és una farsa descomunal. I és que els professors perfectes també són molt optimistes!

7 comments:

Anònim ha dit...

Nadie es perfecto...
pero ¿Quien quiere ser Nadie?

Anònim ha dit...

Aquí, no només ho volen ser sinó que s'ho creuen. Per això són els reis del món (i parlo de la gent de Nova York).
A més a més són súper cooooools...

Anònim ha dit...

A mi em fa pensar en l'article de la moto de Pere. Els Americans son els reis de vendre la moto. Si no saps vendre la moto, ja pots ser la hostia, que no s'ho creuran.

leia ha dit...

Potser ells no fingeixen i realment es creuen perfectes, pero tu també t'ho has de creure, aixi es que trepitxa fort com ells

Anònim ha dit...

Desde mi corta experiencia conviviendo con los "animales racionales",creo que para salir adelante en según qué ocasiones, la mejor defensa es un buen ataque. Un buen ladrido en el momento oportuno.

Te propongo que cambies de táctica; cuando estés delante del Director del Colegio que te va a hacer la entrevista:
- No te sientes. Si tú le miras desde arriba, él se sentirá cohibido.
- Pregúntale antes de que empiece a hablar; cómo se llama?, cuánto tiempo hace que es director del Colegio?, cuántos años le costó conseguirlo? qué experiencia tiene como tal? etc. Qué autoridad tiene sobre los profesores?, sobre el alumnado?, sobre el personal de limpieza?... Después puedes seguir con: en qué Universidad estudió, qué notas sacó, de dónde procede su familia, cuántos años hace que ésta vive en América (nunca se sabe, tienes que asegurarte del "pedigree" de los directores. Tú no das clases en un colegio cualquiera) Obviamente, quieres esta información de los demás profesores, alumnos, personal de limpieza y del conserje.
Además, si es cátolico, protestante, judío, hindú, budista o simplemente ateo.
Y seguir con toda clase de preguntas de esa índole, rogándole sea breve en sus contestaciones (tú no tienes tiempo que perder).
Al final quedará tan abrumado por tus preguntas que tendrá que reconocer que nunca había tenido una entrevista tan directa, tan apabullante (se ve que esta chica va al grano, le gusta tenerlo todo claro, atado y bien atado. ¡¡¡ ES PERFECTA¡¡¡ ¡¡¡Así haremos grande América¡¡¡) que te propondrá que te quedes de Directora, "que ya daré yo las clases de Matemáticas".

Ya nos contarás si ha surtido efecto mi proposición. Mientras tanto: ánimo, que lo que importa es ser uno mismo, y si no les gustas ellos se pierden una "crack"
que vale un montón.

¡¡Guau...¡¡¡

Anònim ha dit...

Marc, és cert, no hi havia pensat. Però tot i que la majoria de vegades et venguin la moto, la gent se’ls segueix creient i pensant que són els més guais del paraguai. Doncs alguna cosa hauran de tenir. I per això en part penso que tinc molt a aprendre aquí.
Gossetes fabuloses, gràcies pels vostres consells. Una bona combinació dels dos serà la recepta màgica per triomfar. També portaré una regla per picar-los als dits en cas que les respostes que em donin no em semblin prou adequades. Je je...

Anònim ha dit...

En Pat Andrews diu
Nadie es perfecto... pero ¿Quien quiere ser Nadie?

Jo dic
Isobel potser no és perfecta... pero ¿Qui vol ser Isobel? JO, JO VOLDRIA SER ISOBEL. Perfecta o no Isobel forever!!!!

Ah!! i una altra cosa. Una de dites castellanes que sempre m'han dit a casa i que m'han ajudat molt:

"La perfección es enemiga de lo bueno" Es a dir, si la perfecció t'ha de costar la felicitat o renunciar a tú mateixa, llavors no paga la pena.

Una abraçada i fins aviat

d