dimecres, 16 d’abril del 2008

L'imperi del sol decrèpit

Fa uns mesos parlava dels perills de la compassió, que et poden portar a passar una nit inoblidable al Marroc sent timat pel teu instructor de surf i els seus amics. Avui, en canvi, parlaré d’un cas en el que ni la compassió serveix, un cas en el que ni una injecció d’empatia de la mida de la que rep la Uma Thurman a “Pulp Fiction” em va poder motivar per ajudar a una persona en necessitat. I és que si la vida d’un científic pot ser solitària, dura i desagraïda, la vida d’un científic japonès de 300 anys pot ser inenarrable.

La història del professor Hagimashi és un pou de misteris, del qual se sap ben poca cosa. Només us puc dir que, segons rumors no confirmats, va participar als jocs olímpics portant l’estandard Nipó. Tanta és la boira que envolta a l’eminent personatge que la data concreta d’aquest event és desconeguda, tot i que jutjant per l’aspecte físic de l’individu estaríem parlant dels jocs del 776 a.c. a Olímpia, Grècia. Des d’aquest episodi fins a la data actual només podem especular sobre la atribulada vida del professor: les meves elucubracions sobre el tema em porten a suposar una vida apassionada dedicada al fascinant tema de la microscopia òptica, una existència frenètica saltant sense pausa de conferència en conferència, de publicació en publicació, d’èxit acadèmic en èxit acadèmic. En aquest camí de ruta cega cap a l’èxit i l’acceptació professional, tan propi de les cultures asiàtiques, no puc més que imaginar una pèrdua progressiva de tot contacte social: primer els amics, després els pares, després la dona, fent-se el suïcidi ritual del Seppuku en un moment de desesperació, finalment el gat.

I és en aquest moment, després d’una vida professional curulla d’èxits només visibles per la comunitat de microscopistes mundial, que el Prof. Hagimashi arriba, orgullós però secretament decebut d’una existència buida, al meu laboratori a Nova York. La resta de membres del laboratori el coneixem en una reunió, on el nostre jefe el presenta vagament, mantenint la permanent incògnita sobre la seva figura. A partir d’aquest moment el veiem exclusivament en les reunions de grup, ja que no sembla prendre part en cap aspecte de la feina real del laboratori. La seva evident i total decadència física i mental, desferra impúdica i esfereïdora dels estralls de l’edat, dóna un toc matusalènic i aberrant a les nostres reunions. En elles, l’eminent doctor alterna capcinades de mitja hora amb preguntes del tipus “aquesta imatge que mostres és d’una cèl·lula o d’una muntanya?”.

Va ser precisament després d’una d’aquestes reunions que, en un moment anímic mínim, l’amic Hagimashi va abraonar-se sobre mi, buscant desesperadament un toc de companyonia i amistat a l’erm infèrtil de la seva existència. Ai las, però, tants anys de solitud havien destruït sense compassió qualsevol dot social en el pobre home, i el seu intent de conversa es va convertir en un indescriptible monòleg sobre la seva vida com a microscopista. En la seva perorata em confessà entre riures (més val riure que plorar, digué algú) que tots els seus amics eren morts fa anys, que no tenia a ningú, i que era cec d’un ull degut a una traicionera mala aliniació d’un a font de llum làser. I aleshores, amb una brillantor expectant als ulls, em va dir que en teníem molts, de microscopis, al laboratori, i que li agradaria molt que li ensenyessin en algun moment. Durant uns instants inacabables, l’esperança desesperada d’aquell home es va projectar amb tota la seva brutalitat sobre mi. La visió depriment i acabada del que representava en Hagimashi, però, i el pànic d’estar-me veient a mi mateix d’aquí 50 (o potser 300?) anys van ser superiors a mi. Murmurant una excusa ininteligible sobre els meus experiments, vaig esmunyir-me del laboratori, deixant enrera la tristor, soledat i buidor d’una ànima esgotada.

11 comments:

Anònim ha dit...

M’han dit que és una bona persona i un bon microscopista, costa de creure, si ni tan sols ha estat capaç de compartir les meves confidències ni d’ensenyar-me els microscopis del laboratori. A més en la nostra conversa no s’ha interessat pels meus coneixements científics sobre temes que haurien d’apassionar-li, reconec que el meu aspecte i les meves condicions actuals poden resultar peculiars, però jo se coses que ells no saben i que estan aquí esperant que algú tingui la capacitat d’aconseguir-les. Ja té la seva veritat sobre mi, ni la més mínima curiositat humana ni professional sobre la meva persona.

És igual, si no entenen la ironia de les meves preguntes com van ha arribar a la profunditat dels meus coneixements. Ignoren una cosa de la que jo a la seva edat era molt conscient: els savis de la tribu de vegades semblen bojos.

Anònim ha dit...

Jajajajaja
El profesor ha salido respondón.


Por lo que cuentas de él, es un final de historia triste. Lo que no sabemos es si es el final que se merece una vida triste o por el contrario es un final injusto para una vida plena.

Los finales de las historias, incluidos la de nuestras vidas, solo puede escribirlos el tiempo.

Anònim ha dit...

Si el final és trist o alegre és una opinió de cadascú... A mi em sembla trist i mai voldria acabar així, però el què pensa ell és un misteri. En aquest país n'hi ha molts, de casos d'aquests. A mi la veritat és que m'angoixen una mica.

I a la rèplica del professor, què puc dir. És fàcil dir que m'hauria d'haver interessat més pel pobre home, i cert. Però jo com a mínim li vaig donar un quart d'hora de conversa, la majoria de gent del laboratori no ha fet ni això. Què haguéssiu fet vosaltres, sincerament?

Anònim ha dit...

Sinceramente, 7 de cada 10 días de mi vida, me hubiera escaqueado de salvar a ese alma en soledad...
Gran escrito. No creo que acabes así, siempre te quedará esto no?

Anònim ha dit...

No subestimis el Prof. Hagimashi. El seu germà, el Sr. Miyagi, va convertir el Daniel (un adolescent que patia bullying a l'escola) en una bèstia parda del karate. Sota d'una falsa aparença humil, Miyagi va aconseguir que Daniel encerés el seu flamant vehicle a l'hora que assajava els moviments més mortals de les arts marcials ("Posar cela, tleule cela", Miyagi mai va pronunciar bé la r). O sigui que no menystinguis el Prof. Hagimashi i les seves suggerències de "posar objectius, tleule objectius").

Anònim ha dit...

A veure, que quedi clar que el prof. Hagimashi en cap moment em va suggerir res de res, ni va mostrar cap interès per la meva recerca... Simplement em va fotre una pallissa sobre com ell era el rei dels microscopis i com s'havia codejat amb els millors científics del segle XX. O sigui que no ens emocionem amb la seva saviesa, ara!

Anònim ha dit...

I el Sr. Miyagi (de cognom Hagimashi) era un simple jardiner interessat en bonsais i a caçar mosques amb escuradents...

Raimon

Anònim ha dit...

Muchas gracias por su ayuda Sr. Roses! Ahora todo es muuucho más fácil!
Haz honor a tu nombre y conquista a New York con una gran rosa el miércoles :)

Anònim ha dit...

¿Me he perdido algo?

¿Quién es el Sr. Roses? ¿El marido de Melody?

Si es algo privado no he dicho nada ¿Valens?

Anònim ha dit...

El Sr. Roses sóc jo, crec... La fascinada respon a un comentari que li he posat al seu bloc.

Anònim ha dit...

Són aquests els personatges que converteixen les bones persones en males persones.
El primer cop pringues, el segon t'escaqueges amb un gran sentiment de culpa, el tercer ho fas ja tranquil·lament, i acabes practicant-ho sense ni adonar-te.
No tenen orgull ni vergonya.

d