dimarts, 21 d’abril del 2009

La volta al món (3 - crema el Bronx)


Nova York, als anys 70 i 80, no era precisament una ciutat acollidora. Amb una taxa de criminalitat esparverant, en aquesta època la ciutat es va convertir ràpidament en un referent mundial de violència urbana i inseguretat, espantant turistes i locals per igual. Els preus de pisos de lloguer i compra es van desplomar, arribant a la situació impensable avui en dia de promocions que oferien 3 o 4 mesos de lloguer gratis si et comprometies a quedar-te al pis un any. Agafar el metro o caminar pel carrer a pràcticament qualsevol barri després de fer-se fosc era una imprudència temerària, i encara més quan va irrompre a la ciutat amb força a principis dels 80 una de les drogues més devastadores que han circulat per aquest país: el crack. Aquesta situació va portar al despoblament progressiu de la ciutat, la qual va estar a punt de declarar bancarrota l’any 75, i de fet va arribar a cancel•lar tots els serveis de neteja durant una setmana per manca de fons. Dins d’aquest panorama, però, hi havia un barri onel caos i la violència campaven més que enlloc, un barri que ha passat a ser sinònim de bandes de gàngsters i desolació urbana: el Bronx.


Efectivament, el Bronx dels 70 i dels 80 (i concretament el South Bronx, la zona més conflictiva) devia ser un lloc espantós. La raó per la qual aquest precisament va acabar essent el pitjor barri de Nova York són discutides, i hi ha vàries teories. Alguns citen la cross Bronx Expressway, una autopista enorme que va tallar el barri com mantega devaluant el valor dels pisos, però també es mencionen les polítiques de limitació dels preus del lloguer que van fer que els propietaris no tinguessin incentius per reformar, o la progressiva emigració cap a altres barris de la població de classe mitjana. Sigui per la raó que sigui, el fet és que als anys 70 la situació va arribar a tal punt que els propietaris d’edificis de la zona van popularitzar la pràctica de cremar edificis per cobrar l’assegurança com a única manera de treure’n algun benefici, portant a un paisatge de desolació urbana més propi d’una ciutat en guerra. D’acord amb aquesta imatge bèl•lica, en aquesta època el South Bronx va arribar a perdre dues terceres parts de la seva població. Posar doncs els peus al South Bronx als 70 si eres blanc i no anaves armat devia ser, probablement, un acte perticularment sucida.

És sens dubte degut a aquest passat terrible que el nom del Bronx ens segueix evocant imatges de ghetto i perill, i que molts pocs turistes s’atreveixen a aventurar’s-hi. El que es coneix menys, però, és que el Bronx, com la resta de Nova York, ha sofert un canvi espectacular en els últims 15 anys. Les raons per aquest canvi també són diverses i controvertides. La raó oficial és probablement el gir cap a una policia més dura i estricta (alguns dirien que fins i tot racista) fet per l’alcalde Rudolph Giuliani, però teories més atrevides suggereixen que la legalització de l’avort 20 anys abans va fer que un gran nombre de joves potencialment perillosos i agressius degut a entorns familiars desestructurats no arribessin ni a néixer. En resum doncs, i independentment de si cal agrair-ho a policies racistes o a adolescents embarassades avortistes, el fet és que a part de llocs molt puntuals el Bronx avui en dia és un barri segur i tranquil, amb zones ben interessants.

Una d’aquestes zones és el zoo del Bronx, al qual s’hi arriba fàcilment amb les línies 2 o 5 del metro des de Manhattan. Com a tants altres parcs a la ciutat, l’amplitud del recinte és una agradabel sorpresa dins de la densa ciutat de Nova York. Els animals tenen bastant espai, i la col•leció d’espècies estranyes és bastant curiosa. Apart dels animals més típics de qualsevol zoo (incloent un grup de tigres descomunals que et miren com un gat mira un ocellet) hi ha cangurs arborícoles de Papúa, el mític “ós gat” o manturó i, per la meva alegria extrema el dia que hi vaig anar, dues babirusses, una mena de porc d’enormes queixals al qual ja he dedicat un article d’aquest bloc. Per si no us interessen els zoos, però, el Bronx té altres coses a oferir. I una d’elles és sens dubte la “Little Italy” del Bronx. Així com la seva contrapartida a Manhattan s’ha convertit en una trampa on no queda ni un sol italià i els restaurants estan regentats per xinesos i freqüentats exclusivament per turistes, la Little Italy del Bronx segueix sent un autèntic barri d’italoamericans. Potser serà degut al seu aïllament (per arribar-hi s’ha d’agafar la línia D fins a Fordham Avenue i caminar ben bé un quart d’hora fins a Arthur Avenue), però aquí es respira un ambient gairebé com el de la película “Una Historia del Bronx”, amb Robert de Niro, ambientada aquí però filmada en gran part a Astoria. Pels carrers es poden sentir avis parlant en un italià que un amic meu de Roma va descriure com “un dialecte de poble incomprensible sortit directament de l’edat mitjana”, i les tendes de menjar recorden als colmados de la Barcelona de fa 20 anys. Com no podia ser menys, us hi recomanaré un restaurant aquí, en aquest cas el Dominick’s (2335 Arthur Avenue). A cal Dominick’s no hi ha menú ni carta que valgui, i la mamma us cuinarà el que li vingui de gust en aquell moment. Corre el rumor que us cobrarà més que a la taula del costat poblada per personatges sospitosament mafiosos, però no deixeu que això us espatlli el plaer gastronòmic d’una cuina senzilla, deliciosa i ,perquè enganyar-nos, extremadament calòrica.

I per acabar aquesta ruta per la Nova York alternativa, us proposaré una passejada d’unes dues hores que us treurà de Little Italy i us tornarà a Manhattan, experimentant en primera pell els contrastos salvatges d’aquesta ciutat. Tornant a la parada de metro de Fordham Avenue, agafeu precisament Fordham road cap a l’esquerra (oest). Veureu que el barri deixa ràpidament de ser italià per ser una combinació de negre i latino, la qual he arribat a la conclusió que és la combinació per defecte dels barris exteriors de Nova York. Aquest carrer us portarà fins a l’University Heights bridge un pont petit i lleig que creua l’estret riu que separa el Bronx de la punta nord de Manhattan. Tant a la part del Bronx com a la de Manhattan, aquesta passejada la fareu bàsicament per la República Dominicana. Aquí hi trobareu gent en botiguetes i parades al carrer venent-vos en castellà caribeny mangos, papaies, xurros, plàtans mascles, gorres i samarretes de baseball, i qualsevol cosa que trobaríeu en un mercadillo qualsevol. A l’estiu, la gent local s’instal•la a la vorera a xerrar amb els amics o a jugar a cartes, en una escena que recordaria l’Havana si no fos per les escales d’incendis “only in NY” dels edificis. També és un bon lloc per informar-se de quan i on serà el proper concert de Reggaeton o Cumbia, o de saber el programa electoral de Rodolfo Rodríguez, candidat pel districte.

La ruta acabarà al carrer 181, ja a Manahttan, on hi podeu arribar caminant o, si esteu cansats, fent 3 parades de metro amb la línia 1 des del costat de Manhattan del pont. Conegut com Washington Heights, aquest és el barri dominicà per excel•lència de Nova York. Tanmateix, no voldria tancar aquest recorregut sense donar una mica (més) de perspectiva multicultural. Aneu doncs fins al carrer 179 i entreu a la zona peatonal del pont de George Washington, que comunica Manahttan amb New Jersey. Camineu-hi una estona fins a parar-vos al mig del Hudson, i mireu al vostre voltant. Darrera teniu el barri dominicà i el Bronx que acabeu de deixar. Cap al sud, teniu una de les vistes més boniques del downtown de Manhattan, amb els seus rascacels i els seu brogit de grandesa, ambició, i neguit. I davant teniu New Jersey, la frontera amb l’Amèrica blanca i rica que viu en urbanitzacions i mira amb por i fascinació el monstre enorme, de mil cares i sempre canviant que és la ciutat de Nova York.

7 comments:

Andronicus ha dit...

Genial. Mai m'havia interessat viatjar a Amèrica (de moment, encara tinc molta Europa per veure), però les teves descripcions de Nova York li donen una vivesa especial.

Ànims, i sort!

Pat Andrews ha dit...

Bona feina Pere. Graciïs
Per que no un epileg vers "sensacions" a NY?

Pere ha dit...

Gràcies als dos! Andronicus, a mi també em queda molta europa per veure, però el món només es pot conèixer així, a trossos petits...

Pat Andrews ha dit...

¿Habrá epilogo o no?

Sentimientos, sensaciones, paisanaje, o algo así. ¿Si?

Llum ha dit...

¡¡¡Chavalll, eres fenomenalll!!!
Porfa, sigue descubriéndonos la NY de tus largos e interesantes paseos. Tus descripciones hacen que pensemos en tirar a la basura la guía de la ciudad. Pero, cuando vayamos allí, ¿cuántos días vamos a necesitar para disfrutar todo ésto? Empezaremos a entrenarnos haciendo aquí largas caminatas. El metro va enterrado y no puedes ver el paisaje urbano.

Pere ha dit...

A veure si faig doncs un epíleg! I caminates se'n han de fer, però per veure tot el que he explicat el metro és absolutament imrpescindible... I a més, no sempre va enterrat, i els personatges i situacions que t'hi trobes són també una part essencial de la ciutat.

Pat Andrews ha dit...

Eso, eso, una de personajes sub urbanos, sub neoyorquinos, sub totales, sub...

d