dissabte, 10 de gener del 2009

Ingenuity

Aquests dies de Nadal he tornat a Barcelona, seguint la migració massiva de moltíssims novayorquesos que, pràcticament per definició, no són originaris de la ciutat i passen les festes fora. El retorn a casa per vacances del que viu fora és una experiència estranya i agredolça, compartida pel que he pogut comprovar per tothom que la viu, però que al mateix temps m’hagués estat molt difícil d’entendre abans de viure-la personalment. És dolça evidentment perquè tornes a veure la gent que estimes, i et pots llançar amb frenesí a fer totes aquelles coses que no pots fer fora (unes tapes al sol, un tall de pernil ibèric a menys de 50 dòlars, unes bromes políticament incorrectes, entre moltes altres coses). Però és agre perquè, per molt que ho intentis, no podràs veure a tothom, no podràs fer tot el que volies, i encara que et juris que aquesta vegada t’ho prendràs amb calma, acabaràs passant el temps corrent amunt i avall perquè has quedat amb algú altre per sopar. I és que un torna a casa perseguint un record del passat en una carrera frenètica per reproduir memòries. Però, tal com va dir un savi, intentant recrear records només aconseguim destruir-los. Si intentes recuperar-la, la nostàlgia es fa cendra, i quan entens això assumeixes amb una certa por que, d’alguna manera, una part de tu ja no pertany a casa teva.

En fi, una parrafada que m’ha acabat sortint més aviat melodramàtica, amb la qual el que volia transmetre és que tornant a Barcelona després de viure fora tens una percepció diferent. I això també té el seu costat bo, ja que et permet adonar-te de trets de la teva pròpia cultura que des de dins són difícils de veure. I un d’aquests trets va sortir a relluir en diverses converses sobre el tema estrella relacionat amb Amèrica aquests dies: l’Obama. Com podreu haver copsat si vau llegir el meu article sobre les eleccions, aquí la victòria de l’Obama es va viure amb celebracions al carrer, eufòria i bàsicament alegria generalitzada. Dos mesos després de les eleccions, aquesta atmosfera encara es respira, i l’expectació generada per la cerimònia d’inauguració el 20 de gener és enorme. Evidentment, no esperava trobar-me el mateix ambient a Barcelona, entre moltes altres coses perquè es tracta del president d’un altre país. Però sí que em va sorprendre adonar-me que tots els comentaris que vaig rebre van ser negatius: la opinió generalitzada a Barcelona, i suposo que a tot Europa, és que és impossible que compleixi les seves promeses, que al final serà un bluff buit per dins com el Zapatero, i que a veure quan tarda a desinflar-se tota aquesta història.

Estic d’acord en que el fenomen Obama és probablement desproporcionat, i que és bastant impossible que compleixi amb totes les promeses electorals que va fer. Tanmateix, també és veritat que representa un canvi dràstic en el discurs i la imatge dels Estats Units, que per molt malament que ho faci serà infinitament millor que el Bush, i que només que compleixi amb un 10% del que va dir (cobertura sanitària per tothom, impuls dràstic a les energies alternatives al petroli, més ajudes per l’educació, entre molts altres) ja suposarà una gran millora. I aquí, crec, rau una gran diferència entre els Estats Units i Europa. A Amèrica, l’excés és sempre d’optimisme, encara que moltes vegades caigui en la ingenuitat: els polítics nous realment porten “canvi”, l’economia s’arreglarà aviat, Amèrica és el millor país del món, l’home pot arribar a la lluna. A Europa, tendim a caure en l’excés contrari: tots els nostres polítics són corruptes i ineficaços, la crisi durarà per sempre, Europa és un continent en decadència, “que inventen ellos”. I tot i que el nostre enfoc probablement ens eviti desenganys, a la llarga també ens paralitza i ens evita innovar, avançar. Potser per això en català la paraula ingenuïtat s’associa a credulitat i estupidesa, mentre en angles “ingenuity” vol dir enginy i capacitat d’innovació.

4 comments:

Anònim ha dit...

Les paraules parlen per si soles.

També podríem parlar d'una altra paraula que explica molt bé una altra diferència essencial entre Catalunya i USA.

hazard: un risc inevitable encara que pot ser previsible.
atzar: cas fortuït. Aventura, bona o mala sort.

Un reflex fidel de la paranoia que hi ha als USA en general. De la por que tenen de tot (segueixen sent cowboys preparats per disparar al primer que passi per davant).

És curiós com es pot ser el país més punter en moltes coses i dels més retrógrades en serveis socials, en respecte a les minories i als drets humans.

Per haver nascut on he nascut, em quedo amb la nostra cultura amb els seus inconvenients.

Anònim ha dit...

I jo que em pensava que encetava un debat... Deu ser que la gent està acoquinada per la crisis.

Anònim ha dit...

Ei Pitiminí! Els debats en aquest bloc són lents, suposo que en part perquè últimament tardo bastant en escriure i això fa que el bloc es visiti menys...

En fi, si que és curiosa aquesta dicotomia entre progrés en alguns àmbits i posicions retrògrades en altres, pero per altra banda jo crec que son dues cares de la mateixa moneda. Per ser punter cal iniciativa i risc, i quina millor manera de promocionar la iniciativa que assegurant que si no mous el cul ni et reculliran del terra quan t'atropelli un cotxe? Brutal i inhumà, però funciona (no dic que em sembli bñe, però!!!)

Anònim ha dit...

Doncs sí que m'agrada això de que són dues cares de la mateixa moneda.

Que és una societat que permet molt més i que per tant és capaç del millor (Bill Gates i la seva fundació, google) i del pitjor (subprime, Madoff, gent sense seguretat social, massacres en instituts). Però al permetre molt més es converteix en una societat molt més volatil, com s'ha vist amb tot el tema de la subprime.

D'aquí concloc que aquestes llibertats comporten molt més risc de que el sistema en una crisis brutal acabi per caure.

Serà aquesta la crisis que faci caure el sistema?? És Obama l'enviat per canviar-lo??

Quantes portes que s'obren amb una sola paraula.

d