dissabte, 20 de setembre del 2008

El món en un dia

La Nova York real és més lletja que la de les pel•lícules del Martin Scorsese, més bruta que el que et vol fer creure Woody Allen a “Annie Hall”, i menys glamurosa que el que es desprèn de les cançons del Frank Sinatra. És per això que molts turistes poden sortir-ne decebuts, perquè l’experiència Novayorquesa real els hi destrueix un paisatge mental treballosament construït a base d’anys d’anar al cinema. Ara bé, hi ha una cosa d’aquesta ciutat que mai et podrà decebre, i en canvi et sorprendrà, et meravellarà i t’aterroritzarà dia a dia: la seva gent. No és només que aquí hi hagi milers d’ètnies barrejades de qualsevol manera, sinó que els representants de cada una d’aquestes cultures acostumen a ser els personatges més inadaptats i pertorbats de les seves societats relatives. Valgui només un petit recorregut mundial pel meu dissabte passat per demostrar el meu argument.

2:00 PM: Connexió franco-midwest. Posa per una banda una parella de francesos modernets que estan a punt de tenir un fill, i per l’altra posa una amiga originària del Midwest (el centre pla, granger i gèlid dels Estats Units). Posa que aquesta noia, com a bona amiga que és, es llança sense dubtar-ho a organitzar un event típic en aquest país en honor dels futurs pares, la coneguda “baby shower” o “dutxa de bebés”. No, no us espanteu: no es tracta de llançar nadons des d’una terrassa estil Michael Jackson. Es tracta de reunir a les amigues de la futura mare i fer una festa on es fan regals com cotxets o babers, i jocs entranyables com que tothom que digui la paraula “bebé” s’ha de posar una piruleta al cap. Ara però considera que els pares són francesos del sud, i que els seus amics són una patuleia de pseudo-científics desarrapats de la procedència més diversa. Això, inevitablement, ens portarà a una festa de migdia on es barrejaran amb tota naturalitat els cotxets i el rom, els biberons i els habanos, les joguines i el gin-tònic. Vist el panorama, cap a les 6 de la tarda fujo, esperonat cap a la meva pròxima cita.

7: PM: Com molta gent d’aquesta ciutat, la meva amiga Nidhi, amb qui he quedat per fer una cervesa, té el problema de no pertànyer ja plenament a la seva pròpia cultura, la Índia, però tampoc sentir-se còmoda al món occidental. Així, després de sortir de la Índia per fer un Master a França (on la vaig conèixer) va decidir establir-se definitivament de forma il•legal a Nova York, on el pedigrí atorgat pel títol adquirit (el prestígiosissim “Master of Space Studies, de la famosa “International Space University”) li va permetre ni més ni menys que establir-se com a dependenta d’un bar d’entrepans. Atrapada entre dos móns, la Jessie va accedir sota pressió paterna poc després a casar-se amb un noi indi que no coneixia. Divorciada de mutu acord dos dies més tard, la Nidhi porta des d’aleshores més de 100 cites amb homes organitzades a través d’una pàgina web matrimonial per indis. Decidida per cultura i convicció a casar-se amb un desconegut però inconscientment incapaç d’assumir-ho, la Nidhi segueix venent entrepans, animant el seu esperit de tant en tant prenent uns mojitos amb els seus antics companys de Master.

11:00 PM: Pèrsia, cultura milenària, hereva d’un imperi de sofisticació sublim i creadora de vicis refinats, capaços de transformar a Alexandre el magne de conqueridor imbatible a desferra humana, o de generar els intricats i rics versos sobre els plaers del vi d’Omar Khayyam. Amb aquest rerafons, a mi des de sempre m’havia costat creure que Iran s’hagués convertit de sobte en un país d’Ayatolàs i radicals islàmics. Aixi que no em va sorprendre veure el percal quan vaig entrar a la festa de la meva amiga Noor: enmig d’un bullir d’homes en zel, una dotzena de noies iranianes filles de la haute societé de Teheran, i vestides amb la roba justa per tapar la carn del cul als mugrons, ballaven al ritme de l’aserejé, englopint sense descans vi de Bordeus. Enmig del frenesí, una d’elles va escenificar un rodó i meravellós espectacle lèsbic amb una altra noia, que no va acabar amb sexe públic, ai las, degut als efectes secundaris del per altra banda subtil vi de Burdeus. I així la noia es va veure forçada a abandonar la festa i a anar a vomitar a una paperera al carrer, ajudada per un gentil amic. I en aquest moment, mentre presenciava aquesta tendra escena tornant cap a casa, vaig tenir un instant d’epifania sobre la grandesa de la diversitat d’aquesta ciutat: el noi que l’acompanyava no era més que el seu marit israelí, el qual en nits anteriors havia estat detectat per coneguts meus en diversos bars gays. Ah, quanta bellesa: un Israelí gay ajudant a vomitar a la seva dona lesbiana després de sortir d’una festa iraniana plena d’alcohol. Only in New York...

4 comments:

maríajosé ha dit...

Creo que "Inadaptats i pertorbats" hay en todos los países del mundo mundial.Lo que pasa es que unos emigran, buscando la panacea para sus frustraciones y otros no. Al encontrarse dentro de una sociedad en la que no encajan y que los rechaza,intentan olvidar sus problemas a su manera, loca e inadaptada. Quizás así puedan ceer, aunque sea por un rato, que en NY viven estupendamente. Quiero pensar, que a la etnia catalana no le hará falta recurrir a los desenfrenos que nos has descrito, y si es que llegáis, será cuestión de ir para allá, a echaros una mano. (preparando güisquis, se entiende)

Anònim ha dit...

Ei!
M'alegro que hagin tornat les vostres cròniques!
Crec que hauries de fer un recordatori perquè possiblement, després d'aquest llarg i merescut descans, pocs deuen pensar que has tornat.

Pere ha dit...

No us preocpueu pels guisquis que aquí rebem als convidats amb generositat! I hades, gràcies pel comentari. Ja vaig enviar un email recordatori després de les vacances, potser a tu no et va arribar... Però tampoc vull agobiar, jo escric i em conformo de saber que algú em llegeix. Potser després puc editar el milèssim llibraco rollo "històries de nova york", o algo així... A veure si demà torno a escriure.

Anònim ha dit...

Escribe, escribe, hay más gente de la que piensas que te lee, y están esperando tus crónicas. También podrías animar a quién está cerca de tí para que escribiera, ahora que ya han pasado los tiempos de incertidumbre. Lo del libro, estaría muy bien. Ya tienes un comprador.

d