dimarts, 11 de març del 2008

You're terrific

Són les nou del matí a la càlida aula de la Cambridge School, situada al carrer 43, entre la segona i la tercera avinguda, fregant la frontera del gegantí cor de Manhattan. A fora està nevant molt, moltíssim. Una de les meves vistes preferides d’aquesta ciutat és la que es veu des del carrer 43, just abans d’arribar a la “Central Station” durant una nevada intensa: Aixeques el cap i notes com unes volves gegants que cauen d’un cel baix i gris s’acumulen lentament a la galta sense desfer-se, sensació que em recorda a alguna nevada a Espot, als Pirineus. Però aquest cop no hi ha silenci, quietud i aire fresc i pur. Milers de persones atrafegades volten en totes direccions; la majoria són homes trajats i dones vestides amb faldilles i jaquetes elegantíssimes, que caminen sobre la neu amb les altíssimes botes de taló d’agulla, i amb els paraigües negres oberts i emblanquits per la neu. I tot això envoltat de desenes de rascacels, entre ells l’elegant Chrystler.


Entra en Michael, el professor de l’assignatura d’anglès avançat “Business English”: - Bon dia nois, com esteu avui? Heu descansat molt aquesta nit? Ufff, jo estic molt reventat perquè ahir vaig estar fins a les no-sé-quantes de la matinada preparant uns quants articles per vosaltres, nois. Ja ja ja ja! You know, és molt dur preparar el material d’una nova assignatura... Però vosaltres treballeu molt nois, you guys are terrífic! You are a great class! Ja ja ja ja!

I el mateix discurset, amb petites variacions, dia rere dia. La veritat és que m'ha costat tot un més deixar de pensar que aquest tio és un gilipolles. Però això no és tot. Cada dos dies hem de portar el resum d’un article d’economia o negocis en anglès. El llegim un per un davant de tothom, mentre ens gravem amb un d’aquests reproductors de cassets petits. Després, posa el casset en un reproductor més gran i ens escoltem. En Michael va comentant els resums un per un, i a mesura que els comenta, em vaig desconcertant cada vegada més.

A la gent que a mi em sembla que ha fet el que és un resum pròpiament dit, els diu que ben fet, que ho han fet molt bé. Per la gent a la qual no he entès de què estaven parlant, o a la que han fet un discurs que s’allunya bastant del que jo entenc com a resum d’un text, segueix unes pautes molt marcades:

- Primer riu llarga i falsament dient que "It's been terrífic" (terrífic ho fan servir moltíssim per dir que ha estat magnífic).
- Després els diu que molt bé, que han treballat molt i que està molt content de que s’hagin esforçat tant.
- A continuació, en comptes de dir què és el que han fet malament, remarca les poques coses que han fet bé, com per exemple que el seu accent ha millorat respecte la setmana anterior, o que el que han dit té molta gràcia, o que la gramàtica que fan servir és fantàstica.
- I per últim, com que el que han dit potser no tenia res a veure amb el que havien de dir (crec), els diu com podrien millorar el que han fet, tot i que el que han fet està prou bé i que cadascú té el seu estil.

El cas és que surto de la classe una mica confosa perquè tots els resums són molt diferents, i tots són terrífics... Total que no tinc ni idea de si resumeixo bé en anglès o no. Les primera setmana vaig pensar que aquest professor no tenia ni idea d’ensenyar i que era un papanates que l’única cosa que volia era caure bé als seus alumnes. Però després, m’he anat informant sobre el tema de l’ensenyament aquí i la veritat és que, sense ser tant exagerat, és una mica el rollo que es porta, aquesta teoria de que no s’han de desmoralitzar als alumnes i que sempre se’ls ha de remarcar les coses positives que han fet i no pas les negatives...

Tinc taaaantes coses per aprendre, i tantes idees al meu cap sobre com fer les coses que he de canviar, que els primers pensaments que vaig tenir quan vaig descobrir que el Michael potser no era un gilipolles van ser que no sé què nassos feia aquí, que aquí tot ho fan malament, que són massa diferents a mi i que volia tornar-me’n a Barcelona.

Afortunadament l’escola està plena d’asiàtics, turcs i sud-americans, amb la qual cosa cada dia aprenc coses diferents sobre les mil cultures del món. I la veritat és que els asiàtics i els turcs m’han ajudat a trobar que nosaltres i els nord-americans tampoc som tant diferents... M’han ajudat a trencar una mica amb la meva tossuderia i a acceptar que potser el problema és que jo sóc més tancada de mires del que em pensava i que la meva cultura no té per què ser la millor del món. Així que el toca ara és baixar del burro i començar a aprendre i veure les coses positives d’aquesta nova manera d’entendre l’ensenyament, ja que a partir d’ara: “el sistema de convivencia, y por consiguiente de disciplina (•••), demanda del profesor flexibilidad en el trato con sus discípulos, sabiendo que el clima de la clase no es una consecuencia natural de la “auctoritas” docente, sino del esfuerzo del preceptor por crear situaciones de trabajo atractivas e interesantes para sus discípulos”, i “Uno de los principios no escritos que regulan la vida escolar es el que postula que el alumno se sienta a gusto, feliz, es más importante que el aprendizaje en términos meramente académicos” (Gonzalo Gómez, Consejero de Educación y Ciencia. Washington D.C.).

Qui m’hagués dit que el Business English m’ensenyaria tanta cultura de l’ensenyament americà i tant poc a resumir textos en anglès.

Isobel

17 comments:

Anònim ha dit...

Made in Usa
és per això que els EEUU no fan mai autocrítica i tampoc l'accepten com oportunitat de millora, sobretot quan ve de l'exterior?

Anònim ha dit...

Interesante Isobel, vuestras crónicas desde New York están salvando el blog.

Anònim ha dit...

Molt bé Isobel. M'ha agradat molt llegir-te i aprendre coses tant interessants. Tinc un dubte però, el tio és un gilipolles o no? Per que és compatible, no?

Anònim ha dit...

No vull posar en risc l'adaptació de la Isobel a aquest entorn, però...

Efectivament, el paio aquest és un gilipolles de tom i llom.

Anònim ha dit...

Isobel, proponle a tu "teacher" un resumen sobre un artículo francamente interesante:


High Infidelity
What if three admitted adulterers run for president and no one cares?

The New York Times published a 2,000-word, front-page dissection of Bill and Hillary Clinton's marriage.
Continua en:
http://www.washingtonmonthly.com/features/2006/0607.benen.html


Pat, basta ver los comentarios que tiene el blog y ver que la infidelidad de algunos lectores es un hecho. ¿Con que blog serán infieles?

Anònim ha dit...

jo també vull!!!!!!
sentir flocs de neu dipositant-se a les galtes amb els ulls perduts a la cúspide del Chrystler........

Anònim ha dit...

No sé si és gilipolles o no però USA is different (i pitjor)

Anònim ha dit...

Parlant del tema, avui estava llegint la contra de la Vanguardia i diu el següent:

Bien, ¿cómo?

Para ello has de tener en cuenta el contexto de la persona con la que tratas, ver cuáles son los incentivos que harán que obtengas la mejor relación con ella. Hay un estudio curioso que compara dos métodos para conseguir que los alumnos limpien una escuela.

...

Uno sermoneaba a los estudiantes acerca de que debían ser limpios y ordenados; el otro los felicitaba por ello. El sermón no sirvió de nada, pero la alabanza multiplicó por tres la recogida de basura. Los estudiantes veían una ganancia en identificarse como gente limpia y concienzuda.

Penseu-hi joves padawans

Anònim ha dit...

Pep, Isobal, ya que solo nos queda un artículo semanal, pero que tenemos la suerte que es desde New York, os pediría "cotilleos" de primera mano de lo que dice el "people" del tema Spitzer-Kristen. Sobretodo hablarnos de Kristen.

Anònim ha dit...

Pat: Home, sobre el tema Spitzer crec que qui està més qualificat per parlar-ne és l'Aitana, no? De totes maneres, recordo que el govern en ple de les Balears va fer el mateix en un viatge a rússia i ningú es va indignar, al revés, a tothom li va fer molta gràcia... Diferències de percepció.

I pitiminí, estic en absolut desacord amb tu, crec que la percepció aquesta que els europeus som "millors" parteix d'una prepotència sense cap fonament. Creiem que no tenen cultura, però tenen les millors universitats del món. Han anat a la lluna, són la primera potència mundial en termes econòmics i militars, i és gràcies a ells que europa no es diu "tercer reich". Els europeus què hem fet en l'últim segle, apart de matar-nos entre nosaltres? I si, han fet moltes coses dolentes, però també les han fet els imperis espanyol, britànic, francès, etc. Francament, estic bastant convençut que si la cultura occidental en general no s'ha convertit en una anècdota de la història és gràcies a ells.

Anònim ha dit...

La escritora Druckerman, sobre una encuesta realizada en 1998, nos escribe lo siguiente:
• En Rusia cerca del 40% opina que la infidelidad no es mala o solo tiene algo de equivocado. En cambio en USA tuvo el respaldo de un 6% esa misma encuesta.
• En Japón el real delito no es la traición sexual, sino la indiscreción de quienes lo hacen.
• Los norteamericanos aprecian la monogamia; pero valoran aún más, la honestidad.
• Actualmente en USA, para evitar el engaño entre las parejas se está extremando las acciones y las comunicaciones que demuestren confianza en la fidelidad de las relaciones de parejas.
• A los franceses les desconcierta la actitud de los americanos; pues ellos prefieren morir y llevarse sus secretos maritales, incluyendo alguna infidelidad.

Los datos en USA sobre la infidelidad conyugal, son impresionantes. Las encuestas muestras que, aunque el 90% de las parejas casadas desaprueban las relaciones extramaritales, las estadísticas de una investigación a nivel nacional (de los Estados Unidos), indican que el 15% de las esposas y el 25% de los esposos, han experimentado relaciones sexuales extramaritales. Estos números aumentan en un 20% cuando hay aventuras emocionales y relaciones en las cuales no hay sexo de por medio. Otra fuente, El Mito de la Monogamia, de Peggy Vaughan, dice que aproximadamente el 60% de los esposos y el 40% de las esposas, tendrán una aventura en algún momento de su matrimonio.

Anònim ha dit...

Pep, no seré yo quien me ponga a defender al PP, que vaya crápulas, pero creo que el tema no es comparable, ni en la dimensión económica ni por la actitud pública anterior a la "enganchada". Además a mi me interesaba el perfil humano de la pobrecita Kristen, no sea que la publicidad la perjudique.

Anònim ha dit...

ADIVINA ADIVINANZA

Propongo un nuevo nombre para el blog: DdMiRdPeNY

Fácil ¿no?

Anònim ha dit...

Pat: D'acord, els casos no són iguals, però tot i així la comparació pot ser interessant... A mi encara no m'han aclarit si l'Spitzer aquest pagava les putes amb diners públics... potser aquest seria el toc hispano. Potser el cas de la Kirsten aquesta seria més comparable al de la bienvenida pérez? (recordeu?)

Per cert, has mencionat vàries vegades que no publicavem articles convidats, ho he mirat i no sembla que en tinguem cap de nou. Has enviat algo recentment?

Anònim ha dit...

Pep, envié uno el 21 de Febrero que he renciado hoy. Saludos cordiales.

El concejal del PP de Mallorca si que pagaba con dineros públicos, casi 50.000 € en clubs de ambiente gay. ¡Y pasaba los gastos!

Anònim ha dit...

Bueno Sres del Bloc, espero que esta semana próxima no sea de publicación diaria, como lector me despido de ustedes hasta el próximo martes 25. Arsad, ¡que mala suerte!, otro lunes sin publicar nada, con el interes que tu le pones que hasta has contagiado a Dividé que era uno de los más constantes. Vladimir ya se sabe que como artista depende de la inspiración. En fin Pep, aguanta lo que puedas, jeje, y...

¡Buena S.S. y Buena suerte!

bicibona@gmail.com ha dit...

Em feu certa enveja, el fet de viure en un mon nou, diferent, conèixer gent nova, i tot el que té això d'interessant..
La descripció de la nevada, què dir! Jo tb vull que em nevi a la cara passejant per NY.
Isobel, fotels-hi canyaaa!!!!

d